UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Nastava i studenti


Dragi budući studenti Univerziteta u Sarajevu,

pred vama se nalazi vodič za buduće studente Univerziteta u Sarajevu u kojem su date opće informacije o studiju za koji ćete se opredijeliti i koji će predstavljati vaš novi iskorak u budućem napredovanju i razvoju. Zasigurno već znate da je naš ali i vaš Univerzitet u Sarajevu najstariji, najveći, najbolje rangiran, najprestižniji, najraznovrsniji i najbolji. Evo i zašto!

NAJSTARIJI! Osnovan je davne 1949. godine, što predstavlja svjedočanstvo općeg društvenog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ujedno slijedi i evropsku humanističku tradiciju humboltovskog univerziteta, neprekidno se brinući o povezivanju istraživanja i obrazovanja i na taj način jača i oplemenjuje bosanskohercegovačku akademsku zajednicu. Univerzitet u Sarajevu je i pokretač osnivanja novih univerziteta: u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, te predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

NAJVEĆI! Pod okriljem Univerziteta u Sarajevu nalazi se 25 fakulteta i akademija, kao punopravnih članica Univerziteta, pet instituta, tri univerzitetska centra, pet pridruženih članica, te pet ostalih članica.

NAJBOLJE RANGIRAN! Na svim rang-listama na kojima je Sarajevski univerzitet rangiran nalazi se na prvom mjestu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Na Webometricsovoj listi Univerzitet se nalazi u prvih 8% svih rangiranih univerziteta u svijetu.

NAJPRESTIŽNIJI! Na Univerzitetu u Sarajevu trenutno studira oko 31.000 studenata. Od osnivanja do danas studij je završilo preko 160.000 diplomanata, preko 16.000 magistranata i preko 3.000 doktora nauka. Univerzitet u Sarajevu posjeduje institucionalnu akreditaciju, kao i međunarodnu akreditaciju određenih studijskih programa koji se izvode na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu. Na Univerzitetu predaje 40% svih nastavnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na našem univerzitetu studiraju strani studenti koji dolaze iz zemalja okruženja ali i iz SAD-a, Italije, Brazila, Kenije, Sirije i mnogih drugih, njih oko 1000. Na međunarodnom nivou Univerzitet u Sarajevu ima 158 sporazuma o saradnji sa prestižnim univerzitetima diljem cijelog svijeta.

NAJRAZNOVRSNIJI! Sveobuhvatan je jer pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti koje se izučavaju na njegovim fakultetima i akademijama, a koje pružaju mogućnost da se na više od 500 studijskih programa može upisati izabrani studij. Studenti na našem univerzitetu mogu studirati kao redovni, redovni samofinansirajući i vanredni studenti, a također je moguće odabrati i Distance Learning studij (studiranje na daljinu) kao i studij na engleskom jeziku na jednom broju studijskih programa. I na koncu, diploma koja se dobije po okončanju studija je prepoznata u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

NAJBOLJI! Primjenjujući principe Bolonjske deklaracije, studiranjem na Univerzitetu u Sarajevu studenti imaju priliku uživati kvalitetno visoko obrazovanje, razvijati svoje ideje i usavršavati svoje kompetencije. Studentima se pruža i mogućnost međunarodne razmjene kroz brojne projekte mobilnosti. Jedan od njih je i Erasmus Mundus u kojem naš univerzitet učestvuje od 2008. godine. Univerzitet u Sarajevu daje i mogućnost stipendiranja studenata kroz vlastite fondove: „Suada Dilberović“ i „Akademik Edhem Čamo“.

Stoga, dragi naši budući studenti, na vama je da izaberete ono što želite i volite, a ovaj vodič će vam poslužiti da lakše donesete odluku o tome šta i kako dalje.

Dobro došli na Univerzitet u Sarajevu!

REKTOR UNIVERZITETA
Prof. dr. Rifat Škrijelj

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC