UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Otvorena međunarodna konferencija „Liquid Reconciliation: Global Perspectives, Glocal Realities“
Otvorena međunarodna konferencija „Liquid Reconciliation:

Global Perspectives, Glocal Realities“


Međunarodna konferencija pod nazivom „Liquid Reconciliation: Global Perspectives, Glocal Realities“, koja se održava u Sarajevu od 4. do 6. aprila 2017. godine, otvorena je svečanom ceremonijom u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Ceremonija otvaranja održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice čiji se predstavnik, Predrag Jović, zamjenik ministrice, obratio prisutnima naglašavajući da Ministarstvo prepoznaje vrijednost i potrebu za tematiziranjem ljudskih prava i pomirenjem u javnom prostoru radi sigurne i stabilne budućnosti, te je istakao važnost visokog obrazovanja za postizanje ovog cilja.

Konferenciju – sa posebnim fokusom na zaštitu ljudskih prava i pomirenje u duboko podijeljenim društvima u regionu ali i svijetu – otvorio je profesor Stefano Bianchini, prorektor za odnose sa istočnoevropskim zemljama Univerziteta u Bolonji i kodirektor Evropskog regionalnog magistarskog programa demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji. On je, također, najavio govornike: prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu, Jana Snaidaufa, šefa Odjela za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH, te NJ. E. Nicolu Minasija, ambasadora Republike Italije u BiH, koji su u ime svojih institucija iskazali dobrodošlicu učesnicima skupa. Prisutnima se obratila i Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, govorom o pravu na istinu, postignućima i ograničenjima država regiona u ostvarivanju ovog prava, te važnosti utvrđivanja istine i činjenica o svim stradalima u proteklom ratu. Profesor Manfred Nowak, generalni sekretar Evropskog međuuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratizaciju, prisutnima se u završnom govoru obratio predavanjem o temi Tranzicijske pravde i pomirenja na globalnom nivou te istine i pravde kao preduvjeti za pomirenje.

Konferencija se nastavlja u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu. U srijedu 5. aprila, od 9 do 17 sati, bit će održane tri panel-diskusije o temama:
1. Sjećanje, zaborav i oprost
2. Moralnost komisija za istinu i pomirenje
3. Pravda i društveni rascjepi

U četvrtak slijedi okrugli sto o temi Uloga obrazovanja u postizanju pravde, istine i pomirenja (od 9 do 12:30 sati), na kojem učestvuju predstavnici osam MA-programa Globalnog kampusa sa pet kontinenata. Konferencija završava projekcijom filma o građanskoj hrabrosti pod nazivom „Izbor: Šta biste vi uradili” u kinu Meeting Point u 16 sati.

Organizatori konferencije su Univerzitet u Sarajevu/Centar za interdisciplinarne studije i Univerzitet u Bolonji/Institut za centralnoevropsku i balkansku Evropu. Njihova zajednička aktivnost se već 16 godina ogleda u uspješnom međunarodnom programu „Evropski regionalni master-program iz oblasti demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi“ (ERMA). Ova konferencija jedna je od aktivnosti u okviru „Globalnog kampusa master-programa i diploma iz oblasti ljudskih prava i demokratizacije“, koju koordinira Evropski međuuniverzitetski centar za ljudska prava i demokratizaciju, a finansira Evropska unija.

Više informacija na: www.pecob.eu/GCconference2017.

Foto: Vanja Ćerimagić 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC