UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Predstavljeno englesko izdanje knjige Ive Komšića „Teorija socijalne pulsacije“
Predstavljeno englesko izdanje knjige Ive Komšića „Teorija socijalne pulsacije“


Englesko izdanje knjige „Teorija socijalne pulsacije“ („The Theory of Social Pulsation“), autora prof. dr. Ive Komšića, predstavljeno je u četvrtak 29. juna 2017. godine na Univerzitetu u Sarajevu u organizaciji Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Peter Langa – International Academic Publishers New York.

Uz pozdravno obraćanje prof. Zijada Mehića, prorektora za umjetnost, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu, knjigu su predstavili prof. dr. Paolo Palmieri (University of Pittsburgh), prof. dr. Slobodanka Vladiv-Glover (Monash University), prof. dr. Keith Doubt (Wittenberg University), dr. Andrew Gilbert (Monash University), mr. Jelena Gaković (Univerzitet u Sarajevu) i autor prof. dr. Ivo Komšić.

„U djelu koje je pred nama pod nazivom 'Teorija socijalne pulsacije', u kojem je izložena  jedna nova društvena teorija sa stanovišta društvene fenomenologije i filozofije društvenih znanosti, Ivo Komšić je izgradio vlastiti pristup u objašnjavanju društvenih fenomena, djelovanja i interakcije društvenih aktera i predložio jedan autentičan konceptualni okvir uvodeći mrežu pojmova koji se interaktivno ponašaju u tom okviru i dopiru do iskustvenih fenomena i mentalitetskog bekgraunda. Radi se o društvenoj fenomenologiji koja je bila implicitna osnova u Komšićevoj knjizi 'Socijalna moć uma' (2013), a koju je autor uzeo sada kao eksplicitni sadržaj svojih nastojanja da artikulira jedan novi metodološki pristup u društvenu teoriju općenito. Sada se u ovoj knjizi radi o svojevrsnom sociološkom tractatusu philosophicusu kojeg sačinjava pet teza ili pet stavova koji imaju funkciju 'nestabilnih' ili 'nečistih' aksioma iz čijih objašnjenja i komentara trebaju uslijediti teoremi jedne inferencijalne društvene fenomenologije. Ona treba da pruži racionalizaciju i redeskripciju anomalijskog kauzaliteta društvenih fenomena, odnosno da učini eksplicitnim njihovu nestabilnu ontologiju koja se neprekidno transformira u semantičkim i strukturalnim/institucionalnim relacijama društvenih aktera u realnom prostoru i vremenu.“
(Tekst prof. dr. Nijaza Ibrulja preuzet iz „Pogovora o knjizi Teorija socijalne pulsacije“, autora prof. dr. Ive Komšića.)

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC