UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije nastavljaju saradnju na programu ERMA

 


Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije nastavljaju saradnju na programu ERMA


Ambasador Italije u BiH NJ. E. gospodin Nicola Minasi i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj su 8. septembra 2017. godine u Sarajevu potpisali pismo kojim se potvrđuje nastavak saradnje na programu ERMA koji će, zahvaljujući doprinosu italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj, biti finansiran i u narednoj akademskoj godini.
Ambasador Minasi ponosan je što Ambasada podržava taj program master-studija iz oblasti demokratije i ljudskih prava, a naglasio je da je riječ o posebnom programu koji je EU uspostavila 2002. godine, a ima regionalni karakter, pokriva stipendije za sve studente koji dolaze s područja Balkana i Kavkaza. Dio programa održava se u Sarajevu, a dio u Bolonji.
„Italija je obnovila finansijska sredstva i za narednu godinu, a zainteresirani studenti mogu predati zahtjev do 14. septembra. Detaljnije informacije dostupne su na web stranicama Univerziteta i Ambasade“, kazao je ambasador na pres-konferenciji, te istaknuo da je mnogo studenata iz BiH dosad sudjelovalo u tom programu.
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj smatra da je to jedan od boljih međunarodnih programa na Sarajevskom univerzitetu, te se nada da će ga zajedničkim naporima sačuvati za buduće generacije. 

„Za Univerzitet u Sarajevu to je značajan projekt jer je klasični međunarodni studij. Izdajemo zajedničke diplome s Univerzitetom u Bolonji, koji pohađaju izvrsni studenti iz mnogo država. Na tom programu imamo ozbiljnu razmjenu nastavnog osoblja i studenata, a studijski program pokriva jednu od najaktuelnijih tema današnjice i bavi se, između ostalog, ljudskim pravima, što je izazov čovječanstva u ovom stoljeću“, istaknuo je rektor Škrijelj. Zahvalio je Vladi Italije koja podržava taj program, Evropskoj komisiji koja finansira 75 posto tog programa te studentima koji vjeruju u taj program.
Bivša polaznica tog programa gospođa Sabina Ćudić naglasila je kontinuitet i međunarodnu karakteristiku tog programa, a smatra da bi bilo dobro raditi na umrežavanju svih tih mladih ljudi koji su prošli kroz program, da bi se vidjelo gdje su i šta rade.

Današnji susret s novinarima iskorišten je, između ostalog, i za najavu ljetne škole koja će od 18. do 24. septembra biti održana u Istočnom Sarajevu pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH i okupiti bh. i studente iz Italije. Tema te škole je „Preispitivanje kulture tolerancije: Evropa, granice, migracije“, a bit će realizirana u saradnji s Univerzitetom Bicocca u Milanu, te univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. 
Istaknuto je i to da je, na zahtjev Univerziteta u Sarajevu, Ambasada Italije u BiH objavila konkurs za prijem kandidata na mjesto lektora za program studija italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Prijavio se veliki broj kandidata, a Univerzitet u Sarajevu će u saradnji s Ambasadom izvršiti procjenu zahtjeva kako bi predavanja mogla početi u oktobru.
 
 
(Vijesti.ba / FENA)


 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC