UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Sastanak rektora Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji
Sastanak rektora Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji

Višedecenijska saradnja sa najstarijim univerzitetom u Evropi

Na Univerzitetu u Bolonji održan je sastanak delegacije Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, sa rektorom Univerziteta u Bolonji prof. dr. Francescom Ubertinijem. Delegaciju Univerziteta u Sarajevu su, osim rektora prof. dr. Rifata Škrijelja, činili prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, direktorica Centra za interdisciplinarne studije, prof. dr. Asim Mujkić, kodirektor programa ERMA, i gospođa Mariana Hadžijusufović, koordinatorica programa ERMA, dok su sastanku sa Univerziteta u Bolonji prisustvovali prof. dr. Enrico Sangiorgi, prorektor za nastavu, dr. Marco Degli Esposti, generalni direktor, i prof. dr. Stefano Bianchini, kodirektor programa ERMA.

U toku susreta razgovarano je o saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji, te je naglašena višedecenijska saradnja koja se ogleda u uspješnoj realizaciji brojnih projekata kroz bilateralnu saradnju kao i programe Erasmus+, Erasmus Mundus i Tempus, u okviru kojih je ostvarena razmjena većeg broja studenata, nastavnika i saradnika u oba smjera.
Posebna pažnja na sastanku posvećena je razgovorima o „Evropskom regionalnom master-programu iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi“ (ERMA). ERMA je studij čiji je program utemeljen 2000. godine zajedničkim naporima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije, a implementiran je od Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji. Program ERMA je namijenjen studentima koji žele kombinirati praktično iskustvo u području ljudskih prava sa nastavkom studija. Diplomu ovog studija supotpisuju rektori Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji.
Saradnja ostvarena kroz program ERMA dodatno pomaže internacionalizaciji, koja je jedan od ciljeva u visokom obrazovanju. Naime, svake godine u ovaj program je uključeno 30 studenata iz jugoistočne Evrope, Evropske unije, Rusije i Kavkaza. Tokom sedamnaest godina trajanja programa ERMA ovaj studij je završilo preko 470 studenata.

Univerzitet u Sarajevu kontinuirano jača međunarodne odnose sa partnerskim univerzitetima i ostalim nastavnim, istraživačkim i drugim partnerskim institucijama i mrežama saradnje iz Evrope i svijeta. Saradnja sa Univerzitetom u Bolonji, najstarijim univerzitetom u Evropi, osnovanim u 11. stoljeću, čija je historija isprepletena sa značajnim imenima u nauci i književnosti i predstavlja ključnu tačku evropske kulture, još jedan je uspješan primjer internacionalizacije.


 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC