UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Učešće rektora Univerziteta u Sarajevu u radu dva skupa u oblasti visokog obrazovanja
Učešće rektora Univerziteta u Sarajevu u radu dva skupa

u oblasti visokog obrazovanja

Peti dijalog o politikama u obrazovanju i
Četvrti sastanak konzorcija institucija visokog obrazovanja

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj učestvovao je u „Petom dijalogu o politikama u obrazovanju i na „Četvrtom sastanku konzorcija institucija visokog obrazovanja“, koji su održani 21. i 22. septembra 2017. na Univerzitetu u Novom Sadu.

Riječ je o događaju koji je ishod međunarodne platforme za saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, poznatije kao „Mehanizam 16+1“, pod okriljem Inicijative „Jedan pojas – jedan put“ (One Belt – One Road Initiative).

Međunarodna platforma za saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) pod nazivom „Mehanizam 16+1“ usmjerena je na koordinaciju razvojnih strategija 17 država i odnosi se na saradnju u oblastima investicija, infrastrukture, transporta, nauke, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede, sa ciljem da omogući platformu za ubrzani rast i razvoj. Pored Kine, međunarodna inicijativa obuhvata 16 evropskih država: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Estoniju, Hrvatsku, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Češku.

Predstavnici NR Kine i 16 evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nastoje da, kroz ovaj model saradnje u domenu visokog obrazovanja, pronađu najbolja rješenja za okvir dualnog obrazovanja, internacionalizaciju studijskih programa i oblikovanje svima dostupnih obrazovnih resursa, a u cilju jačanja procesa digitalizacije društva.

„Četvrti sastanak konzorcija institucija visokog obrazovanja“ NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope okupio je predstavnike 80 vodećih kineskih i evropskih univerziteta. Ovaj sastanak bio je prilika za razmatranje mogućnosti unapređenja saradnje kroz zajedničko jačanje kapaciteta u oblastima visokog obrazovanja, nauke i istraživanja.

 

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC