UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
















Učenje slovenačkog jezika



















STUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 




Održan „Osmi sajam stipendija“




Održan „Osmi sajam stipendija“


Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je i ove godine organizirala „Sajam stipendija“ i to osmi po redu. „Sajam“, koji je održan u četvrtak 19. oktobra 2017. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, otvorio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, te uz riječi dobrodošlice prisutnima istakao da, ako pogledamo organiziranje sajmova u regiji, vidimo da iza njihove uspješnosti stoji podrška države odnosno državnih struktura. „U našoj zemlji potreba za sajmom stipendija potekla je od akademske zajednice, tako da se po osmi put Univerzitet u Sarajevu pojavljuje kao inicijator ideje i njen izvedbeni organizator“, naglasio je rektor Škrijelj.
Podsjetivši da je Univerzitet u Sarajevu 1965. godine potpisao prvi sporazum o međunarodnoj saradnji sa uglednim Univerzitetom „Ernst Moritz Arndt“ u Greifswaldu iz Njemačke, rektor Škrijelj je istakao da se Univerzitet u Sarajevu nalazi u ravnopravnom položaju sa stranim partnerima.
„Danas je s nama 4o izlagača iz 17 zemalja među kojima su predstavnici 14 univerziteta iz inostranstva, što govori o značaju internacionalizacije u kojoj je Univerzitet u Sarajevu veoma aktivan, te podizanju svijesti o promociji akademske i administrativne mobilnosti, pri čemu je ovaj sajam upravo postao i brend našeg univerziteta“, naveo je rektor Škrijelj.

Prepoznajući važnost mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika kroz partnerske univerzitete u Evropi ali i šire, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je uspješan organizator sajma stipendija – jedinstvene manifestacije ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im se omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Na „Osmom sajmu stipendija“ učestvovali su: AHK BiH – Predstavništvo njemačke privrede u BiH, AIESEC u Bosni i Hercegovini, Ambasada Indije, Ambasada Japana u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Turske, Campus France BiH / Francuski institut u BiH, Centralno-evropski univerzitet (Mađarska), DAAD Bosna i Hercegovina, EducationUSA Sarajevo, Erasmus Student Network, Hocu.ba, Humanost u akciji, IAESTE LC Sarajevo, Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS), Internacionalni univerzitet u Sarajevu, International Committee of Red Cross, Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet Masaryk u Brnu (Češka Republika), Ministarstvo civilnih poslova – CEEPUS, OeAD / Study in Austria, Politehnički institut u Santaremu (Portugal), Politehnički univerzitet „Marche” u Ankoni (Italija), ProCredit banka d.d., Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, Stipendije.ba, Study in Hungary / Tempus Public Foundation, Sveučilište u Splitu (Hrvatska), Trans2Work – Univerzitet u Sarajevu, Travel centar d.o.o. Sarajevo, Univerzitet Beira Interior (Portugal), Univerzitet Nova Lisboa (Portugal), Univerzitet Pariz 8 (Francuska), Univerzitet u Bolonji (Italija), Univerzitet u Jaenu (Španija), Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet u Sarajevu – Erasmus+, Univerzitet u Segedinu (Mađarska) i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (Hrvatska).

Pored standardnih aktivnosti „Sajma“, ove godine su održani i info dani Erasmus+ partnera Univerziteta u Sarajevu, koji su tokom održanih prezentacija predstavili svoje institucije, studijske programe i ponude stipendija.

„Osmi sajam stipendija“ organizirala je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Medijski partner „Sajma“ je udruženje „Spajalica“ – kreator web portala Stipendije.ba.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE














Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu






STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA








MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC