UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Susret rektora Univerziteta u Sarajevu i ambasadora Indije u Bosni i Hercegovini
Susret rektora Univerziteta u Sarajevu i

ambasadora Indije u Bosni i Hercegovini


Nerezidentni ambasador Republike Indije u Bosni i Hercegovini NJ. E. gospodin Rahul Chhabra i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj susreli su se u četvrtak 19. 10. 2017. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali i gospodin Vijay Khanduja, savjetnik ambasadora, i prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Susret je upriličen u okviru održavanja „Osmog sajma stipendija“ na kojem je ove godine prvi put učestvovala i Ambasade Indije, čiji su predstavnici prezentirali mogućnosti studiranja u Indiji kao i programe stipendiranja i finansijske podrške.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim i mogućim vidovima daljnje saradnje Ambasade Indije sa Univerzitetom u Sarajevu, a posebno je istaknuta važnost razmjene ideja i uspostave novih projekata. Iskazan je interes za širu akademsku i kulturnu saradnju i razmotrene su dodatne aktivnosti na tom polju.

Istakavši sveobuhvatnost Univerziteta u Sarajevu, rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je uvaženom gostu predstavio rad i razvoj Univerziteta, te je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja saradnje između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetā iz Indije, prvenstveno s ciljem razmjene studenata i nastavnog osoblja kao i mogućnosti osnivanja centra izvrsnosti za informatičke tehnologije na Univerzitetu u Sarajevu.

U toku razgovora o dosadašnjoj saradnji istaknuto je da je 2011. godine između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Indraprastha u New Delhiju potpisan Sporazum o akademskoj saradnji, kao i da je u toku 2014. godine tadašnji ambasador Indije održao dva predavanja na Univerzitetu o temama: „Indija u savremenom svijetu“ i „Vječna Indija i savremeni svijet“, a na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je projekcija indijskih dokumentarnih filmova te su predstavljeni klasični indijski plesovi. Dogovoreno je da će u narednom periodu biti organizirano predavanje ambasadora NJ. E. gospodina Rahula Chhabre za studente Sarajevskog univerziteta u okviru kojeg će ambasador predstaviti svoju zemlju i njen razvoj kroz historiju, postojanje i utjecaj različitih religija na razvoj Indije, ekonomsku situaciju te obrazovanje i kulturu ove zemlje.

 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC