UNIVERZITET U SARAJEVU 


Početna
Aktuelno
O Univerzitetu
Fakulteti/Akademije
Propisi
Izvještaji
Nastava i studenti
Nauka i umjetnost
Upravljanje kvalitetom
Međunarodna saradnja
Izdavačka djelatnost
Upute o plagijarizmu
Kontakt
Pretraga
Linkovi
Priznavanje IVK
Javne nabavke
Konkursi / Obavještenja
UNSA Press
Učenje slovenačkog jezikaSTUDENTSKI
INFORMACIONI
SISTEM

 


 
Profesor Arthur Laffer gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
Profesor Arthur Laffer gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Tvorac svjetski poznate krivulje u posjeti BiH


Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju profesor Arthur Laffer (Artur Lafer) je 25. oktobra 2017. godine posjetio Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i održao predavanje za domaće ekonomske stručnjake te profesore i studente Ekonomskog fakulteta o temi „Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na privredu“.

Profesor Laffer je diplomirao na Univerzitetu Yale (SAD), a doktorat stekao na Univerzitetu Stanford. Danas vodi kompanije „Laffer Associates“ i „Laffer Investments“, koje provode istraživanje i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, penzione fondove, korporacije i fondove širom svijeta. Profesor Laffer poznat  je kao kreator „Lafferove krivulje“, koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada države znatno poveća stopu poreza. Iako je namjera da se povećanjem poreske stope povećaju budžetski prihodi, u praksi pretjerano podizanje poreskog nameta postaje kontraproduktivno, što dovodi do opadanja poreskih prihoda i prelivanja kako sredstava tako i radne snage na crno tržište. Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

„Izuzetno smo počašćeni posjetom profesora Laffera našem fakultetu. Ovo je za nas velika čast: da upoznamo i čujemo jednog od najvećih ekonomskih eksperata u svijetu. Zahvalni smo da je profesor Laffer odabrao naš fakultet za ovo jedinstveno predavanje“, rekao je prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


 

EnglishBosanski
 
PROVJERA POŠTE
Korisničko ime:
Lozinka:
 
 

VODIČ ZA
BUDUĆE STUDENTE


Strategija ljudskih resursa za istraživače (HRS4R) sa Akcionim planom Univerziteta u Sarajevu


STATUT UNIVERZITETA U SARAJEVU


PRAVILNIK O AKREDITACIJI
VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA
I STUDIJSKIH PROGRAMA
MEVLANA


RINGIDEA
ONLINE MODULI


 


 


---------------------------------------

 

 
Developed and powered by © 2009 Univerzitet u Sarajevu - UTIC